Sigurnost na prvom mjestu!
Uputstvo za siguran rad sa fischer proizvoda
Sigurnost na prvom mjestu!

Sigurnost na prvom mjestu!

Vrijednosti nosivosti (opterećenja) i primjene navedene na pakovanju služe samo kao smjernice. Nepravilna montaža, loš kvalitet građevinskog materijala za učvršćivanje, loši uslovi obrade i uslovi okoline mogu posledično izložiti ljude opasnosti i dovesti do materijalne štete. U slučaju nedoumica pozovite stručnjaka.

Veličina vijka i opterećenje

Fischer je odredio vrijednosti nosivosti (opterećenja) pod optimalnim uslovima, kao što su regulisano bušenje i čišćenje, ispravna montaža i najprikladniji vijci u netaknutim i stabilnim građevinskim materijalima i u normalnim uslovima okoline.

Ako se tiple isporučuju sa vijcima, vrijednosti nosivosti (opterećenja) vrijede za isporučenu kombinaciju tipli i vijaka.
Ako se tiple isporučuju bez vijaka, primjenjuju se opterećenja za preporučene vijke maksimalnog promjera. To znači da vijci manjeg promjera prihvataju manja opterećenja.

Građevinski materijali i opterećenja

Građevinski materijal u kojem se postavljaju tiple predstavlja odlučujući faktor za opterećenje koje tiple mogu podnijeti. Prikazani simboli građevinskog materijala pokazuju za koje grupe građevinskog materijala se koje tiple mogu koristiti. Pripadajuća opterećenja predstavljaju maksimalna preporučena opterećenja za odgovarajući građevinski materijal. Ako je nekoliko građevinskih materijala prikazano u kombinaciji, prikazano opterećenje odnosi se na najslabiji građevinski materijal.

Napuknuti beton

Nenapuknuti beton

Puna cigla

Šuplja cigla

Puna pješčano-krečna opeka

Šuplja pješčano-krečna opeka

Gips-kartonske ploče

Gips-vlaknaste ploče

Drvene ploče

Drvo

Izolacijski materijal

Tačke pričvršćivanja i opterećenja

Zatezno opterećenje

Opterećenje navedeno na pakovanju odnosi se samo na jednu tačku pričvršćivanja (jedan tipl) i predstavlja nižu vrijednost od zateznih i smicajućih opterećenja.

Primjer:

Zatezno opterećenje 15 Kg (150 N)

Smicajuće opterećenje 25 kg (250 N)

–––––––––––––––––––––––––––

Vrijednost opterećenja na pakovanju 15 kg (150 N)

Tensile load

Smicajuće opterećenje

Ako se primjenjuju grupe tipli (grupe od 2, 4 itd.), nosivost proizvoda se mora posmatrati drugačije. Preporučujemo Vam da u slučaju sumnje potražite savjet stručnjaka. (pogledajte mogućnosti podrške ispod).

Transverse load

Pričvršćivanje pokretnih tereta

Pokretni tereti poseban su izazov za proizvode za pričvršćivanje.
Prije nego pričvrstite pokretni teret s jednim od naših proizvoda (npr. ljuljačka/viseća mreža/...)
kontaktirajte naš aplikacijski inženjering

Further information

QR Code
Pristup svim informacijama o proizvodima dostupnim na mreži koristeći odgovarajući QR kod na pakovanju.
Retailer
Profesionalni trgovci preko kojih ste kupili svoj fischer proizvod rado će Vam pružiti savjet i pomoć.
Technical hotline
Ako imate bilo kakvih pitanja ili problema, u svakom trenutku možete pozvati tehničku podršku za savjetovanje o načinu primjene fischer proizvoda.
FiXperience
Sa našeg servisnog područja možete preuzeti FiXperience, besplatni softver za mjerenje za profesionalce, ali i dokumenta kao što su odobrenja, katalozi, brošure i druge korisne informacije.
Apps
Aplikacije za kućne majstore i entuzijaste, fischer Professional i fischer Dübelfinder, dostupne su besplatno u App Store-u i na Google Play-u.
Social Media
Sveobuhvatno znanje o tiplima, kao i mnoštvo savjeta i trikova u video i audio formatu, mogu se pronaći na različitim fischer kanalima društvenih medija.
sc10-cd-2